Search
  • Edge Development Centre

餵飯食兩啖吐一啖!

Updated: Jun 16


問:
「小朋友兩歲 ,最麻煩最苦惱就係餵佢食飯 ,食兩啖吐一啖! 已經搞到我束手無策,可以點做呢請問?"」

補充資料:

1. 食飯時有電視開著。

2. 小朋友的吐食是選擇性的,有特定口感,例如:一嚿嚿嘢及番茄。

3. 小朋友通常都係食魚多,煲飯嗰陣時會加埋個蕃茄去煲,之前都會食,但係呢排番茄就吐出嚟。

4. 小朋友最近有感冒但係已經好番喇。


答:

謝謝你提供的資訊。小朋友吐食的原因可以有很多。

家長提及其實留意到小朋友有選擇性吐食,例如:一舊舊嘅食物及蕃茄。

我們可以嘗試一些做法進一步了解小朋友選擇性吐食的原因:

1. 如果懷疑小朋友因為厭惡特定口感,可以嘗試把食物處理成小朋友能接受的形態,例如:輕壓蕃茄成魚肉碎一般再混在一起。

如果小朋友肯進食,那就很有可能是與特定口感有關。可以先用小朋友能接受的口感的食物,讓小朋友建立不吐食的習慣,及後才慢慢加入小朋友未能接受的口感的食物。


2. 小朋友吐食亦有可能與生病的經歷有關。不少小朋友會把生病時的不適與進食某些食物的體驗聯想在一起,就算病癒後仍會基於自我保護拒絕進食那些食物。此情況家長可示範進食那些食物,鼓勵小朋友模仿,慢慢重建小朋友對該食物的信心及安全感。另外,亦可以以小朋友喜歡的食物作獎勵,令小朋友將進食該食物的體驗與開心的經歷聯想在一起。


另外,家長亦宜建立有利專心進餐的環境幫助小朋友順利進食,例如:

i) 移除分心物(電話、玩具、關上電視)

ii) 進餐前常規(洗手、坐特定位置、叫大家食飯等)


如果跟從以上的建議一段時間仍未有改善,或留意到小朋友可能有懷疑口肌及吞咽問題的表徵(發音問題、嚴重偏食、進食時常有咳嗽等)就可能需要尋求專業的言語治療師作進一步評估。尋求服務時請緊記找本身為衞生署認可言語治療師專業名冊會員的言語治療師進行。


Edge言語治療師團隊  


92 views

Contact Us 聯絡我們

Tel/ Whatsapp:5539 6773

Email:info@edgedc.org

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Edge Development Centre Ltd. 2020  Privacy Policy

Address 

地址

Mongkok Centre
Edge Development Centre,

Unit 2121, Level 21, Ginza Plaza,

2A-2H Sai Yeung Choi Street South, Mongkok

Kwun Tong Centre,

Edge Development Centre, 

Level 10, 4 Hing Yip Street, Kwun Tong

Causeway Bay Office, 

Edge Development Centre,

Unit B, 12/F,

Hang Seng Causeway Bay Building,

28 Yee Wo Street, Causeway Bay

Admiralty Centre,
Edge Development Centre,

Unit 98, 5/F, United Centre,

95 Queensway, Admiralty

銅鑼灣辦公室
香港銅鑼灣怡和街28號

恒生銅鑼灣大廈12樓B室

旺角服務中心

香港九龍旺角西洋菜南街2A號

銀城廣場21樓2121

觀塘服務中心

香港九龍觀塘興業街4號10樓 

金鐘服務中心

香港金鐘金鐘道95號

統一中心5樓98室

copyright @ Edge Development Centre Ltd.